Een rolstoel voor tijdelijk gebruik kunt u lenen bij de thuiszorgwinkel. Heeft u langdurig een rolstoel nodig, dan komt u misschien in aanmerking voor een vergoeding via de gemeente.

Een rolstoel kiezen

Op de website Hulpmiddelenwijzer.nl vindt u een overzicht van de verschillende soorten rolstoelen. U kunt ook eens gaan kijken bij een organisatie die rolstoelen verkoopt of uitleent, bijvoorbeeld de thuiszorgwinkel.

Op de website Check je zit vindt u informatie over wat goed zitten en rijden in een rolstoel is. U leest er meer over een goede houding in de rolstoel en het kiezen van een geschikte rolstoel.

Rolstoel voor school of werk

Als u een rolstoel of ander loophulpmiddel nodig heeft voor school of werk, dan kunt u een aanvraag doen bij het UWV.

Rolstoel voor tijdelijk gebruik

Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u een rolstoel lenen bij de thuiszorgwinkel. Dit wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. De thuiszorgwinkel moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Meestal is het lenen van een rolstoel dan gratis.

Gaat u naar een andere leverancier, dan moet u misschien een deel zelf betalen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Af en toe een rolstoel lenen

Alle inwoners van de gemeente Bergen kunnen voor korte tijd een rolstoel lenen zonder ingewikkelde procedure. Het lenen van een rolstoel is gratis en bedoeld voor mensen dien niet zo goed ter been zijn en daarom maar af en toe een rolstoel nodig hebben. U kunt via deze regeling de rolstoel voor maximaal drie aaneengesloten dagen lenen.

U kunt een rolstoel lenen bij Maasduinenstaete en bij het Ontmoetingscentrum Bergen.Het Ontmoetingscentrum Bergen (OCB) is gevestigd aan de Murtseltseweg 4a in Nieuw Bergen. U kunt hier tijdens de openingstijden een rolstoel lenen. Het OCB is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10:00 tot 16:00 uur en telefonisch bereikbaar via 00485-346673

Bij het uitleenpunt in Maasduinenstaete is het noodzakelijk om vooraf te reserveren. Dit kan bij het Grand Café van Maasduinenstaete, via telefoonnummer 0485-39485 of via de email. Het Grand Café is geopend op werkdagen van 10:00 tot 11:30 uur, en van 13:00 tot 16:30 uur. Het is belangrijk dat u altijd uw naam, adres telefoonnummer en gewenste ophaal- en terugbrengdatum doorgeeft.

Bij het OCB is vooraf reserveren niet nodig. Hierdoor heeft u echter geen garantie dat het OCB altijd een rolstoel beschikbaar heeft.

Bij langdurig gebruik: rolstoel via de gemeente

U kunt via de gemeente een rolstoel vergoed krijgen wanneer u deze in het dagelijks leven nodig heeft om mobiel te blijven. Deze vergoeding komt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die ervoor zorgt dat mensen zelfstandig kunnen blijven en mee kunnen doen aan de samenleving. Uw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn en u moet de rolstoel langdurig nodig hebben.

U kunt contact opnemen met het Sociaal Team om een melding te doen voor de Wmo.

Doet u een melding bij de gemeente voor ondersteuning uit de Wmo, dan krijgt u een uitnodiging voor een keukentafelgesprek. Tijdens het gesprek bespreekt u samen met de medewerker Sociaal Team uw situatie. Hij of zij bekijkt welke oplossingen er mogelijk zijn. Dat kan een rolstoel zijn, maar ook een ander hulpmiddel of andere hulp.

Meer lezen over melding doen voor Wmo-ondersteuning.

Vergoeding bij langdurig gebruik

Krijgt u via de gemeente een rolstoel voor langdurig gebruik, dan betaalt u geen eigen bijdrage. Dit is vastgelegd in de Wmo.

Dat betekent niet dat elke rolstoel helemaal wordt vergoed door de gemeente. Het kan zijn dat de gemeente bijvoorbeeld een maximumbedrag vergoedt. U kunt met dat geld zelf een rolstoel kopen. Wilt u een duurdere rolstoel? Dan moet u zelf bijbetalen.

Een sportrolstoel

Een sportrolstoel is een speciale rolstoel, geschikt om mee te sporten. Meestal is de sportrolstoel een extra rolstoel naast uw gewone rolstoel. Maar er zijn ook rolstoelen die u zowel voor sport als in en om het huis kunt gebruiken. Scouters.nl heeft voor de handbewogen rolstoelen een keuzehulp gemaakt waarin u kunt opzoeken welke sporten u met een rolstoel kunt doen en welke rolstoel daarbij past

U kunt zelf een sportrolstoel aanschaffen, lenen of huren. Tip: er zijn veel tweedehands sportrolstoelen te koop via internet. Kunt u alleen met een rolstoel aan sport doen, dan kan de gemeente u misschien aan een sportrolstoel helpen. Kijk bij 'Rolstoel via de gemeente' voor meer informatie.

Informatie en advies

Voor hulp bij het kiezen van de juiste rolstoel, kunt u terecht bij:

Hulpaanbod

Hulpmiddelen: rolstoel

Rolstoelen

De Adremco handbewogen rolstoel is een makkelijk aanpasbare, sterke...

Hoofd-voetbesturing

Onze hoofd-voetbediening is met name bedoeld voor mensen die door...

Hoofdbesturing

Onze hoofdbediening is met name bedoeld voor mensen die door...

Organisaties

Hulpmiddelenleverancier

Dedicon

 0486-48 64 86 dedicon.nlTraverse 1755361TDGrave

Handicare Trapliften

 072-57 68 895 handicare-trapliften.nlNewtonstraat 351704SBHeerhugowaard

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod