Een rolstoel voor tijdelijk gebruik kunt u lenen bij de thuiszorgwinkel. Heeft u langdurig een rolstoel nodig, dan komt u misschien in aanmerking voor een vergoeding via de gemeente.

Soorten en maten

Op de website Hulpmiddelenwijzer.nl vindt u een overzicht van de verschillende soorten rolstoelen. U kunt ook eens gaan kijken bij een organisatie die rolstoelen verkoopt of uitleent, bijvoorbeeld de thuiszorgwinkel.

Rolstoel voor school of werk

Als u een rolstoel of ander loophulpmiddel nodig heeft voor school of werk, dan kunt u een aanvraag doen bij het UWV.

Voor incidenteel gebruik

Alle inwoners van de gemeente Bergen kunnen voor korte tijd een rolstoel lenen zonder ingewikkelde procedure. Het lenen van een rolstoel is gratis en bedoeld voor mensen dien niet zo goed ter been zijn en daarom maar af en toe een rolstoel nodig hebben. U kunt via deze regeling de rolstoel voor maximaal drie aaneengesloten dagen lenen.

U kunt een rolstoel lenen bij Maasduinenstaete en bij het Ontmoetingscentrum Bergen.Het Ontmoetingscentrum Bergen (OCB) is gevestigd aan de Murtseltseweg 4a in Nieuw Bergen. U kunt hier tijdens de openingstijden een rolstoel lenen. Het OCB is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10:00 tot 16:00 uur en telefonisch bereikbaar via 00485-346673

Bij het uitleenpunt in Maasduinenstaete is het noodzakelijk om vooraf te reserveren. Dit kan bij het Grand Café van Maasduinenstaete, via telefoonnummer 0485-39485 of via de email. Het Grand Café is geopend op werkdagen van 10:00 tot 11:30 uur, en van 13:00 tot 16:30 uur. Het is belangrijk dat u altijd uw naam, adres telefoonnummer en gewenste ophaal- en terugbrengdatum doorgeeft.

Bij het OCB is vooraf reserveren niet nodig. Hierdoor heeft u echter geen garantie dat het OCB altijd een rolstoel beschikbaar heeft.

Rolstoel voor tijdelijk gebruik

Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u een rolstoel lenen bij de thuiszorgwinkel. Dit wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. De thuiszorgwinkel moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Meestal is het lenen van een rolstoel dan gratis.

Gaat u naar een andere leverancier, dan moet u misschien een deel zelf betalen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Rolstoel voor langdurig gebruik

U komt bij de gemeente in aanmerking voor een rolstoel als u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis.

Uw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn en u moet de rolstoel langdurig nodig hebben.

U kunt contact opnemen met het Sociaal Team van de gemeente Bergen als u zelf niet tot een oplossing van uw probleem kunt komen. U doet dan een melding voor Wmo-ondersteuning. Dat kunt u ook doen voor een sportrolstoel. Daarna zal de medewerker Sociaal Team beoordelen of u inderdaad een rolstoel nodig heeft.

Vergoeding bij langdurig gebruik

Voor een rolstoel voor langdurig gebruik betaalt u geen eigen bijdrage. Dit is vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Dat betekent niet dat elke rolstoel helemaal wordt vergoed door de gemeente. Het kan zijn dat de gemeente bijvoorbeeld een maximumbedrag vergoedt. U kunt met dat geld zelf een rolstoel kopen. Wilt u een duurdere rolstoel? Dan moet u zelf bijbetalen.

Een sportrolstoel

Een sportrolstoel is een speciale rolstoel, geschikt om mee te sporten. Meestal is de sportrolstoel een extra rolstoel naast uw gewone rolstoel. Maar er zijn ook rolstoelen die u zowel voor sport als in en om het huis kunt gebruiken.

De gemeente bekijkt en beoordeelt uw situatie uitvoerig wanneer u een sportrolstoel aanvraagt. Eén van de voorwaarden is dat u zonder sportrolstoel niet kunt sporten. Meestal vergoedt de gemeente een bepaald vast bedrag.

Natuurlijk kunt u ook zelf een sportrolstoel aanschaffen. Tip: er zijn veel tweedehands sportrolstoelen te koop via internet.

Informatie en advies

Voor hulp bij het kiezen van de juiste rolstoel, kunt u terecht bij:

Hulpaanbod

Hulpmiddelen: rolstoel

Rolstoelen

De Adremco handbewogen rolstoel is een makkelijk aanpasbare, sterke...

Hoofd-voetbesturing

Onze hoofd-voetbediening is met name bedoeld voor mensen die door...

Hoofdbesturing

Onze hoofdbediening is met name bedoeld voor mensen die door...

Organisaties

Hulpmiddelenleverancier

Dedicon

 0486-48 64 86 dedicon.nlTraverse 1755361TDGrave

Handicare Trapliften

 072-57 68 895 handicare-trapliften.nlNewtonstraat 351704SBHeerhugowaard

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod