Met een gehandicaptenvoertuig blijft u mobiel. U kunt dan zelf op pad om een boodschap te doen, familie te bezoeken of een tochtje te maken. Een gehandicaptenvoertuig is bijvoorbeeld een scootmobiel.

U kunt een gehandicaptenvoertuig kopen, huren of van de gemeente in bruikleen krijgen.

Scootmobiel kopen of huren

Kopen heeft als voordeel dat u zelf het gewenste exemplaar kunt uitkiezen en dat dit ook een gebruikte scootmobiel kan zijn. U kunt hiervoor terecht bij een thuiszorgwinkel of hulpmiddelenleverancier. Bij veel van deze leveranciers kunt u ook terecht als u een scootmobiel wilt huren.

Tweedehands scootmobielen vindt u bijvoorbeeld via Zorgoutlet.nl.

Hoe regel ik het?

U kunt een melding doen via het Sociaal Team van de gemeente Bergen. Daarna zal de de medewerker Sociaal Team met u bespreken wat een goede oplossing voor u is. En bepalen of u in aanmerking komt voor een gehandicaptenvoertuig vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Voor de vergoeding van een scootmobiel gelden een aantal voorwaarden. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat u niet ver kunt lopen en dat u geen gebruik kunt maken van ander vervoer. Maar dat u wel zelfstandig kunt deelnemen aan het verkeer en ook nog goed kunt zien.

Een andere mogelijkheid is dat u zelf contact opneemt met een leverancier, zij kunnen u dan verder helpen.

In natura of pgb?

Als u in aanmerking komt voor een scootmobiel via de gemeente, dan kunt u kiezen voor een voorziening in natura of voor een persoongebonden budget (pgb).

  • Als u kiest voor een voorziening in natura, dan krijgt u van de leverancier waarmee de gemeente een contract heeft een scootmobiel in bruikleen. De gemeente heeft dan voor uw scootmobiel al een onderhoudscontract en servicecontract afgesloten.
  • Als u een persoonsgebonden budget (pgb) krijgt, kunt u zelf van dat geld een scootmobiel kopen. U kunt kiezen voor een nieuwe, maar er zijn ook een heleboel goede tweedehands scootmobielen te koop. De maximale hoogte van een persoonsgebonden budget wordt bepaald aan de hand van de bedragen waarvoor uw gemeente scootmobielen kan aanschaffen.

Onderhoud en eigen bijdrage

Voor een scootmobiel of gesloten gehandicaptenvoertuig betaalt u een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt berekend en geïnd via het CAK. Ook betaalt u een bijdrage voor het onderhoud van het gehandicaptenvoertuig.

Scootmobiel kiezen

Er zijn allerlei soorten scootmobielen, snelle en langzame, voor twee personen, met 3, 4 of 5 wielen. Met de Hulpmiddelenwijzer kunt u zich oriƫnteren op de verschillende modellen.

Of u vraagt aan mensen die u kent, die al een scootmobiel hebben, wat voor scootmobiel ze zouden aanraden.

Indien u een scootmobiel in bruikleen krijgt van de gemeente, bepaalt de leverancier samen met u welke scootmobiel geschikt is voor u.

Scootmobielcursus

Rijden met een scootmobiel kan even wennen zijn. Als u het voor het eerst doet, krijgt u vaak les van een ergotherapeut.

Verkeersregels

Voor een scootmobiel en een gesloten gehandicaptenvoertuig gelden dezelfde regels. U mag op verschillende plaatsen rijden: op de stoep, het voetpad, het fietspad, en de rijbaan. Er gelden verschillende maximumsnelheden en u mag niet rijden op een autoweg of snelweg. Meer uitleg over de maximumsnelheden en de andere verkeersregels vindt u op de website van de Rijksoverheid.

U heeft voor een scootmobiel of een gesloten gehandicaptenvoertuig geen rijbewijs nodig. Kan het voertuig harder dan 10 km per uur, dan is de minimumleeftijd voor de bestuurder 16 jaar. Jongeren onder de 16 jaar kunnen een ontheffing aanvragen om er toch in te mogen rijden.

Hulpaanbod

Hulpmiddelen: scootmobiel

ANWB Wegenwacht - Pechhulp voor de scootmobiel

Pechhulp service voor scootmobielen. Bij pech onderweg wordt de...

Scootmobielen

Het grootste assortiment van Nederland! nieuw en gebruikt!

Organisaties

Hulpmiddelenleverancier

Dedicon

 0486-48 64 86 dedicon.nlTraverse 1755361TDGrave

Handicare Trapliften

 072-57 68 895 handicare-trapliften.nlNewtonstraat 351704SBHeerhugowaard

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod