Seksueel geweld is erg ingrijpend voor mensen die het meemaken. Praat erover met mensen die u vertrouwt. Of het afgelopen week gebeurd is, of langer geleden: hulp zoeken is nooit te laat.

Seksueel geweld

Seksueel geweld is een term die gebruikt wordt voor alle seksuele handelingen die iemand gedwongen moet uitvoeren, ondergaan of zien.

Mensen die een nare seksuele ervaring hebben meegemaakt kunnen zich daarna bang of verward voelen. Of in hun verdere leven problemen hebben met seks en relaties. Hulp zoeken is dus belangrijk, of het nu in de afgelopen week gebeurd is of langer geleden.

Praten helpt

Vaak is het heel moeilijk om te praten over een nare seksuele ervaring. Schaamte, schuldgevoel en angst kunnen ervoor zorgen dat mensen lang hun mond houden. Bovendien is de pleger vaak een bekende van het slachtoffer.

Toch is het belangrijk om er niet alleen mee rond te blijven lopen. Door het te vertellen kunt u steun krijgen en geholpen worden. Kies iemand die u vertrouwt. Bijvoorbeeld een vriend(in) of familielid. Het kan ook helpen om uw verhaal eerst op te schrijven.

Verhalen van mensen die het hebben meegemaakt

Op de website Watkanmijhelpen.nl vindt u verhalen van mensen die hulp hebben gezocht na een nare seksuele ervaring en wat dat voor hen heeft betekend.

Hulp zoeken bij het Centrum voor Seksueel Geweld

Of het afgelopen week gebeurd is, of langer geleden: hulp zoeken is nooit te laat. U kunt altijd contact opnemen met het Centrum voor Seksueel Geweld (CSG): 24 uur per dag bereikbaar via 0800-0188. U kunt ’s avonds en ’s nachts ook chatten via de website van het CSG.

U kunt daar ook de korte hulpwijzer van het CSG invullen, die snel de mogelijkheden voor hulp weergeeft die bij uw situatie passen.

Bellen of chatten voor steun, hulp en advies

U kunt bij verschillende hulplijnen terecht voor advies en een luisterend oor:

Bij al deze hulplijnen kunt u anoniem blijven als u dat wilt.

Lukt bellen of chatten niet, ga dan naar een apotheek en noem het codewoord 'masker 19'.

Hulp in de eerste 7 dagen

Bij een verkrachting of seks tegen iemands wil is de hulp in de eerste week heel belangrijk. U kunt dan medicijnen krijgen om een soa, hiv of zwangerschap te voorkomen. Ook kan er bewijs worden verzameld voor als u later aangifte wilt doen. Wilt u zich lichamelijk laten onderzoeken na een ongewenste seksuele ervaring, neem dan zo snel mogelijk contact op met het CSG of met uw eigen huisarts.

Aangifte doen

U kunt aangifte doen van seksueel geweld bij de politie. U krijgt dan eerst een gesprek met een zedenrechercheur. Hij of zij bespreekt met u wat er gebeurd is en wat er strafrechtelijk gezien mogelijk is. Daarna volgt politieonderzoek en eventueel een proces tegen de pleger.

Maak voor het doen van aangifte een afspraak via 0900-8844.

Slachtofferhulp: emotionele, juridische en praktische hulp

Slachtofferhulp Nederland biedt gratis emotionele, juridische en praktische ondersteuning aan mensen die een nare seksuele ervaring hebben meegemaakt. Een medewerker van Slachtofferhulp kan bijvoorbeeld met u meegaan naar de rechtbank, helpen met het invullen van formulieren of gewoon een luisterend oor bieden. Kijk voor meer informatie op de website van Slachtofferhulp Nederland.

Lotgenotencontact

Voor de verwerking kan contact met lotgenoten fijn zijn. Een paar initiatieven voor lotgenotencontact op een rij:

Iemand anders helpen

Heeft iemand in uw omgeving iets naars meegemaakt op seksueel gebied en wilt u hem of haar steunen? Op Watkanmijhelpen.nl vindt u tips en meer informatie.

Vermoedens van seksueel misbruik

Neem contact op met Veilig Thuis als u denkt dat er misschien sprake is van seksueel misbruik van een kind. U kunt ook bellen als u twijfelt. Meldpunt Veilig Thuis is gratis en 24 uur bereikbaar op 0800-2000.

Meer over het melden van kindermishandeling.

Organisaties

Meldpunt seksueel geweld

Veilig Thuis Zuid-Limburg

 088-88 05 014 veiligthuiszl.nlHet Overloon 26411TEHeerlen

Centrum Seksueel Geweld Limburg

 088-11 91 888 centrumseksueelgeweld.nl

Slachtofferhulp

Slachtofferhulp Nederland - Landelijk kantoor

 0900-01 01 slachtofferhulp.nl

Slachtofferhulp Nederland - Regio Zuidoost

 0900-01 01 slachtofferhulp.nl

Vergelijk hulpaanbod