Met de juiste hulpmiddelen kunt u langer zelfstandig blijven wonen en mobiel blijven, ook al ziet u minder goed.

Overzicht van hulpmiddelen

Een overzicht van hulpmiddelen voor mensen die blind of slechtziend zijn, vindt u op de Hulpmiddelenwijzer. U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen of een hulpmiddel in uw geval vergoed wordt.

Ook Bartiméus en Visio hebben op hun website uitgebreide informatie over hulpmiddelen voor mensen die blind en slechtziend zijn. Deze organisaties kunnen u adviseren bij het uitzoeken van hulpmiddelen. U kunt het hulpmiddel dan vaak ook eerst uitproberen.

Digitale hulpmiddelen

De computer, smartphone, tablet en bijbehorende software en apps bieden veel mogelijkheden voor mensen die blind of slechtziend zijn. Bijvoorbeeld een voorleesfunctie, vergrootfunctie en spraakherkenning. Het voordeel bij de de smartphone en tablet is dat één klein, draagbaar apparaat meerdere 'klassieke' hulpmiddelen kan vervangen.

Op de websites van de volgende organisaties vindt u veel extra informatie:

U kunt ook eens op het Kennisportaal van Visio kijken. Hier zijn artikelen, recensies en vragen over ICT-onderwerpen verzameld.

Hulpmiddelen bij het verplaatsen

Om zelfstandig op pad te gaan, kunt u verschillende hulpmiddelen gebruiken. Bijvoorbeeld:

 • een blindenstok
 • een blindengeleidenhond
 • navigatiesoftware op uw smartphone
 • navigatiemiddelen die speciaal zijn gemaakt voor blinden en slechtzienden

Meer informatie hierover vindt u bij Visio.

Geleidehond

Een geleidehond kan u met allerlei dingen helpen in en om het huis en in het verkeer. Om in aanmerking te komen voor een geleidehond moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U kunt ze nalezen op de website van het KNGF en daar het aanvraagformulier invullen. U kunt ook kiezen voor een andere aanbieder van geleidehonden.

Een blindengeleidehond zit in het basispakket van de zorgverzekering. De hondenschool moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. U kunt bij uw zorgverzekeraar nagaan welke aanbieders van geleidehonden een contract hebben.

Hulpmiddelen bij het lezen

Er zijn hulpmiddelen bij het lezen voor mensen die blind of slechtziend zijn. Bijvoorbeeld voorleessoftware, een daisyspeler, grootletterboeken, luisterboeken, vergrootsoftware of een leesloep. Ook lezen in braille is een mogelijkheid. Meer over het brailleschrift kunt u lezen op de website van Bartiméus.

U kunt ook eens kijken naar het overzicht van leeshulpmiddelen van Visio. Op de pagina van de Oogvereniging over digitale hulpmiddelen vindt u o.a. meer informatie over schermleessoftware, daisyspelers en apps, de brailleleesregel en gesproken ondertiteling op de televisie.

Hulpmiddelen en aanpassingen in huis

Een paar tips voor in huis:

 • Er zijn apparaten te koop met een spraakfunctie. Bijvoorbeeld sprekende magnetrons en weegschalen.
 • U kunt ook zelf de knoppen van apparaten markeren, bijv. met een sticker met een opvallende kleur.
 • Of u neemt een apparaat dat u kunt aansturen met uw mobiele telefoon.
 • Bij het aanrecht of in de badkamer kan het glad zijn door gemorst water. Een antislipmatje of -folie op deze plekken zorgt ervoor dat u niet uitglijdt.
 • Goede verlichting kan ervoor zorgen dat u makkelijker dagelijkse taken kunt uitvoeren.
 • Extra aandacht besteden aan de contrastkleuren in uw huis kan ervoor zorgen dat u dingen beter ziet. Zo ziet u wit servies beter op een donkere tafel dan op een lichte tafel.
 • Ook handig: Bartiméus verzamelde praktische tips (lifehacks) van mensen die blind of slechtziend zijn en goede manieren hebben gevonden om de dagelijkse dingen makkelijker te maken.

Bij Bartiméus en Visio kunt u advies krijgen over de inrichting van uw huis, handige hulpmiddelen, goede verlichting en het gebruik van contrasten. Ook kunt u bij deze organisaties trainingen volgen, bijvoorbeeld om zelfstandig te leren koken.

Aanpassing of hulpmiddel via de gemeente

Aanpassingen en hulpmiddelen die ervoor zorgen dat u langer zelfstandig kunt blijven wonen, kunt u in sommige gevallen regelen via uw gemeente. Laat u hierover goed informeren, bijvoorbeeld door Bartiméus, Visio of de leverancier van het hulpmiddel. Kijk voor meer informatie over de werkwijze van de gemeente bij Woningaanpassingen regelen via de gemeente.

Hulpaanbod

Hulpmiddelen visuele beperking

Lectuur in passende leesvorm

Audiolezen Passend Lezen heeft verschillende mogelijkheden voor...

Organisaties

Adviespunt voor blinden en slechtzienden

Koninklijke Visio

 088-58 58 940 visio.orgJavastraat 1046524MJNijmegen

Bartiméus

 088-88 99 888 bartimeus.nlLaan 202512GN's-Gravenhage

Vergelijk hulpaanbod